Derfor har vi et advisory board

Vi har som noget af det første etableret et advisory board. Men hvorfor har det været så høj en prioritet for os?

 

Som iværksættere med høje ambitioner har vi mange hatte på. Vi får derfor hurtigt fokus på den daglige drift af vores virksomhed og kommer ind i vores egen lille ”bobel”. Dermed kan vi miste fokus på det langsigtede mål og vores strategi.

 

Ved at etablere et advisory board har vi et team af kompetente mennesker, der vil og tør udfordre os og vores planer. Samtidig hjælper de os med at holde fokus på visionen og hvordan vi kan komme derhen.

 

Hvad er forskellen på et advisory board og en bestyrelse?

Et advisory board kan beskrives som en uformel og mere fleksibel bestyrelse. Vi kan i samarbejde med vores advisory board tilpasse strukturen og formen til, hvordan det passer bedst ind i vores samarbejde.

 

Der betales typisk ikke honorar til medlemmerne af et advisory board. Dette afhænger dog af, hvem du ønsker at have med i boardet.

 

Til forskel fra bestyrelser så er det i sidste ende er det dig som ejerleder, der bestemmer retningen for din virksomhed.

 

Hvornår skal jeg have et advisory board?

Det kække svar er hellere for tidligt end for sent. Du skal naturligvis være nået så langt, at du har startet din virksomhed og udarbejdet en forretningsplan for dine visioner og planer. Men derefter er det helt op til dig, hvornår du føler dig klar. Vi etablerede vores eget advisory board allerede da vi stiftede vores virksomhed, men vi havde også arbejdet med det tidligere og havde gode erfaringer med det.

 

Hvem skal det være?

Vi anbefaler, at du finder 3-5 personer, der rigtig gerne vil dig og din virksomhed. De skal have forskellige styrker og kompetencer, så de kan bidrage med forskellige input. Og meget gerne et mix mellem kvinder og mænd.
 
Det er en fordel, hvis du starter med at se på dine egne styrker og svagheder, så du får identificeret, hvor du har brug for hjælp. Det kan også hjælpe dig at beskrive de ideelle kandidater, så du bliver helt skarp i, hvem du skal rekruttere.
 
Vi havde fokus på at finde nogle medlemmer, som blandt andet havde indsigt i iværksætteri, mindset, opbygning af en platform, salg og et stort netværk. Og fordelen ved et advisory board er, at du kan udskifte medlemmerne i takt med at dine behov ændrer sig.

 

Et oplagt sted at starte er i dit netværk. Vi anbefaler dog ikke, at du spørger dine venner eller familie. Du kan eventuelt gennemgå dit netværk på LinkedIn for at se, om der er nogle relevante kandidater. Derudover er der også platforme, hvor du kan søge efter medlemmer til dit advisory board. Et eksempel er nBoard.

 

Vores vigtigste budskab er her: Spørg dem du gerne vil have med i dit advisory board. Det værste, der kan ske, er, at de siger nej tak.

 

Vi har desværre oplevet, at det var svært for os at rekruttere kvinder til vores advisory board trods flere forespørgsler. Den erfaring må vi dog dele i et andet oplæg, når vi er kommet længere i vores proces.

Vi håber, at du blev inspireret til at tage springet ud i at etablere dit eget advisory board.